Mindenszentek, halottak napja a fővárosi temetőkben


Budapest a korábbi évekhez hasonlóan idén is gondoskodik arról, hogy a hozzátartozók méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről a fővárosi temetőkben, Mindenszentek - Halottak napja időszakában.

A temetők a Mindenszentek - Halottak napja időszakában az alábbi, meghosszabbított nyitvatartás mellett látogathatóak:

  • október 30. – október 31. 07:00 – 20:00 óráig
  • november 1. – november 2. 07:30 – 20:00 óráig

November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben: 7:30 – 17:00 óráig.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő BTI Temetkezési Divízió a Farkasréti temető ravatalozóját és az Óbudai temető bejáratánál található kápolnát az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg, valamint közös mécsesgyújtást szervez az Óbudai temetőben. Idén is műsorral egybekötött közös kegyeleti megemlékezést tartanak a két leglátogatottabb temetőben, az alábbi időpontokban:

  • október 31-én 17:00 órai kezdéssel az Új Köztemető szóró parcellájánál,
  • november 1-jén 17:00 órai kezdéssel a Farkasréti temetőben, a ravatalozó előtti téren

A BTI idén is részt vesz az Országos Mindenszentek napi mécsesgyújtáson, melyet a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervez több városi temető csatlakozásával. 2023. november 1-jén 16.00 órától az Óbudai temetőben a látogatókkal közös mécsesgyújtással teremtenek lehetőséget az együttes emlékezésre.

A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

A Halottak napi időszakban is lehetőség van a lejárt sírhelyek részletre történő újraváltására a Farkasréti, az Óbudai és az Új Köztemetőben. E mellette a várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom kiszolgálása érdekében a BTI október 28. és november 1. között meghosszabbított ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban. További részletekért látogasson el a Budapesti Temetkezési Intézet honlapjára

Közlekedés a temetők környékén

A BTI a legnagyobb forgalmú Új Köztemetőben október 30. és november 1. között térítésmentes kisbuszos közlekedést biztosít 8:00-tól 17:00 óráig, hogy ezzel is segítse a látogatókat.

A kegyeleti helyszínek nyugalmának biztosítása érdekében október 31-től november 2-ig a korábbi évekhez hasonlóan a temetőkbe gépjárművel behajtani tilos. Kivétel ez alól az Új Köztemető, ahova - a temetői forgalom és telítettség függvényében - október 31., 07:00 órától november 2., 20:00 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani. Az Uniós országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatót szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül hajthatnak be az összes BTI fenntartású temetőbe, amennyiben ezt a sírkertek gyalogosforgalmának sűrűsége lehetővé teszi. A BTI arra kéri az idős, vagy mozgásukban korlátozott látogatókat, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint inkább a kisebb forgalmú, délelőtti órákban keressék fel a temetőket. Az Angeli úti és a Tamás utcai temetők esetében - a sírkertek kis mérete miatt - nincs lehetőség a gépjárművek behajtására.

Temetői

Mindenszentek napján és az azt megelőző időszakban a temetők kényelmesebb megközelítése érdekében a BKK idén is járatsűrítésekkel készül, illetve rendkívüli járatokat indít. A temetők környékén útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák, az utazás megtervezéséhez pedig az ünnepi időszakban is célszerű a BudapestGO alkalmazást használni.

A budapesti temetők megközelítésével és az egyes temetők környékén várható forgalmi változásokkal kapcsolatban ezen az oldalon talál részletes információkat.

Forrás: BKM – BTI Temetkezési Divízió, BKK